Detail článku "VÁNOČNÍ TRHY V REGENSBURGU 10.12.2011"

Účastníci zájezdu: Olina a Mirek Panuškovi, Petöfi a Martina M., Zuzka Mlýnková, Zdena a Ríša Habrychovi, Mary a Alena Z.

Sraz byl v ulici Na Florenci a odjezd v 5,30 ráno. Jako orientační bod číslo 1 nám dala Alenka informaci, že přijede bílý autobus. Když mě ranní tramvaj vyplivla u Masaryčky, bylo to na místě srazu jako v Lurdech. Kromě jednoho modrého autobusu, jich tam bylo asi dalších dvacet a jak jinak – bílých. Lidi se v rámci adventu rozjížděli do všech možných stran. Nejvíce byl zastoupen Norimberk a Vídeň. Za chvilku dorazil i ten náš bílý a vyrazilo se. V Řepích jsme naložili Panuškovi, Martinu s Petöfim a jeli jsme.                                        
Cesta byla příjemná, osvícená měsícem, který se blížil do úplňku a krátce po deváté jsme byli na místě. Regensburg je příjemné město. Trhy tam nedosahují takové velikosti a davů, jako třeba v Norimberku. Je to takové milé a domácí.  Navštívili jsme krásnou katedrálu sv. Petra, prochodili kus města a zpříjemnili si tento čas regensburskými klobáskami, svařeným vínem, naloženou rybou v housce a kvasnicovým pivem v místním pivovaru. Všude bylo čisto, příjemní lidé, přálo nám počasí a bylo nám spolu dobře.
Nevím jak pro ostatní, ale pro mě to zahajuje vánoční čas. Vůně jehličí, svařáku a koledy. Na malém podiu na trhu se sešlo pár muzikantů a bylo slyšet, že spolu hráli naposledy, asi loni taky na vánoce. Neuvěřitelný intonační chaos, ale bylo vidět, že tam jsou rádi a to je asi důležitější.
V pět odpoledne jsme se sešli u autobusu a v půl deváté už jsem byla až doma. Bylo to fajn a tak vám všem – šťastný a veselý….

Napsala:  Mary