Detail článku "Svatý JIří 2015 Chudoslavice"

Účastníci:

p. Kolega, Pavelek, Richard + Zdena Habrychovi, Yvetta Panušková, Richard Vacek, Michal Čakrt, Lenka Zavadilová, Soňa Vašicová, Lilka, Pavel Keprta + Pavlína Cmuntová, Iva + Jiří Dvořáci, Čenda + Vytláča (pořadatelé), Petr + Marcela Köppelovi, Míra a Olina Panuškovi, Mary Vytr., Míra Vykyš, Zdenál, Honza Maňák, Jana Nová.

 

Základna celé akce byla v penzionu "Na statku" v Chudoslavicích. Zde bylo zajišťováno nejen ubytování, ale i stravování ráno i večer - budiž řečeno, že na skvělé úrovni (jak ostatně jinak, když zápis píše pořadatel J). Zejména druhý večer, kdy byla podávána místní specialita - 4,5kilová velmi zvolna zauzená a následně grilovaná vepřová kýta s nejrůznějšími pikantními i zeleninovými přílohami. Leč nepředbíhejme.

 

Seznamovací večírek proběhl v přátelském duchu, sice oproti původním předpokladům  "padla" celá padesátka plzně, ale ani pokoje ani přilehlé aleje žádné úhony stran možného znečištění nezaznamenaly. Skupina PAVYVY se docela uchytila a snad i zaujala, protože se při koncertování nepřeřvávalo to, co se hraje, ba se našlo i pár jedinců, co si zazpívali. Jako vzpomínka na Járu Trypese se hráli i "Slavíci z Madridu", líbilo se, ale málo platné, tanečníci na tuto píseň, jako byl JBT se dnes již nerodí.

 

V sobotu se vyrazilo ve třech skupinách pod vedením Čendy, Jiřího Vytl. a Ríši Habrycha do terénu. K milému překvapení pořadatelů v plném počtu - tedy včetně doléčujících se marodů či dlouhodobě zchátralých jedinců. Každá skupina měla překonat tři rozcestí na základě položených dotazů od průvodců, kteří měli nenápadně při tlachání po cestě nahodit i nápovědy. Současně každá skupina dostala možnost vystoupit prostřednictvím alespoň jednoho člena na vrchol buď Kalicha, Panny či Trojhory, a získat tak možnost utkat se o možnou vrcholovou prémii. Ke cti všech družstev budiž řečeno, že tak učinila všechna, Ríšovo dokonce dobylo Trojhoru v kompletní sestavě.

Překrásnou rozkvetlou krajinou Českého Středohoří se postupně všechny skupiny dostaly do obce Rýdeč, kde měly v restauraci za úkol vymodelovat z plasteliny nějaké zvíře, které by hostinský poznal a na základě toho měli účastníci obdržet pokyny na další cestu. Bohužel, v takových vískách je podobná akce velikou událostí, o které místní věděli dopředu (když jsme zajišťovali dostatek občerstvení), a tak se bohužel už zde "profláklo", že se bude pokračovat k mýmu bráchovi Václavovi, který se po výstavbě nového sídla a vlastně již usazení se zde natrvalo, stal v místních kruzích nepřehlédnutelnou postavou. Po krátkém posilnění lahváči a vylosování prémií za dobytí vrcholů (Černého Petra v podobě plastelinového hovna si vylosovala Soňa) jsme se pak přesunuli zpět na základnu na statek v Chudoslavicích.

 

Závěrečný večírek se nesl především v duchu oslavy narozenin našeho nestora Petra Köppela (číslo neuvádím, protože ve vztahu ke kondici našeho oslavence je značně nepřesné) s již zmíněnou naprosto vynikající a šťavnatou vepřovou kýtou (Petře, velké díky za sponzoring této mňamky) a Petr se tedy také symbolicky stal vítězem letošního sv. Jiří, soutěživé typy jsme tedy letos trochu zkrátili v jejich ambicích, snad nám to projednou prominou. Kladem tohoto přístupu bylo, že v rámci soutěží nebylo nutno činiti podrazy, ve kterých řada sedmnáctkařů vyniká. Návrat ze Šluknovského výběžku, kam jsme v minulých dvou letech akci přemístili, zpět do Českého Středohoří byl snad i díky krásnému počasí krok správným směrem a znovu jsme si ověřili, jak krásný kraj se rozkládá kousek od Prahy (část účastníků dorazila z Prahy na kole) na straně půlnoční.

 

Jinak pořadatelé slibují, že při tak velké popularitě sv. Jiřího posílí příští rok více soutěžní směřování akce - zejména v oblasti intelektuální (neboť soutěžení v tělesných dovednostech by nejspíš zkrachovalo na nenalezení vhodné disciplíny - i když penaltový rozstřel po sázce mezi pořadateli byl docela zábavným zakončením letošního Jiřího). 

 

S trestuhodnou časovou prolongací sepsal Jiří Vytláča a tímto vyzývá kronikáře, aby neváhal jej požádat o zaplacení pár piv, až se uvidíme.