Detail článku "Sv. Jiří 18. – 20.4.2008"

Tradiční akce se tentokrát nekonala ve Středohoří, ale na Kokořínsku, což se nakonec ukázalo jako změna výtečná.
Ústředním tématem byl dějepis, či spíše „ dějepis“, resp. vzpomínky na události nepříliš dávné. Tématem bylo " 60 let Politiky v Československu 1948-2008". To mě celkem nijak neznepokojilo ( předčasné !! ) a začal jsem se těšit.
Ubytování bylo příjemné na ubytovně SK Mšeno - plochodrážním stadionu ve Mšeně na konci obce, kde jsme měli dostatek soukromí na spaní, jen v hospodě byla v sobotu svatba, ale o tom dále.
První večer „padl“ na dojíždění jednotlivých účastníků a výklad pravidel. Soutěžilo se totiž podle jakéhosi systému „ Kuba“ , který jsem si nepamatoval - to se mi ostatně později vymstilo; tento systém skupinek totiž vedl soutěžící k tomu, že nebylo až tak důležité zničit svými vědomostmi protihráče, jako ošálit spoluhráče. V každé skupince byl jeden vylosovaný komunista, který se chtěl dostat na Kubu, zatímco ostatní se chtěli dostat do Ameriky, přičemž samozřejmě nikdo nevěděl, kdo je kdo. Navíc zde byla možnost člena skupiny, podezřívaného z komoušství, na základě dohody vyloučit, ale skupina se samozřejmě nesměla splést ! Pokud to bolševik ostatním dokázal zkonit, dostal se do svého ráje on, pokud ne, byli ostatní v Americe. No, koneckonců si to všichni pamatujete.
Kromě tohoto hlavního úkolu jsme dostali ještě jeden, a sice hádanku o rytířích ( text pro zájemce a ty, kdož si to nepamatují, je na konci ), která na rozdíl od politického dějepisu dob nedávných pro mne osobně představovala věc neřešitelnou, vyžadující nadání v oblasti kombinatoriky.

Hned od rána pak už sice padaly otázky z papírků, ale daleko zajímavější byla trasa, která z větší části kopírovala hlavní prohlídkovou štreku Kokořínským údolím a skalní rezervací. Nevím jak kdo, ale já jsem tam nebyl už dlouho a hrozně jsem si pošmákl. Nebylo to turisticky náročné, ale pěkné a klidné. Snad někdo připojí fotky. Počasí sice nic moc, ale déšť přišel až k večeru, tak to nebylo nic příšerného.

V průběhu odpoledne jsem zjistil, že moje vrozená snaha předvést své vědomosti, mne zavedla na scestí – věděl jsem sice všechno ( byly to vyloženě vědomosti z novin ), ale zcela jsem zapomněl na to, že mám jako vylosovaný komunista povinnost prosazovat špatné odpovědi !! Ve skupinkách to vřelo, pátrání po skrytých komouších bylo někdy drsné.....
Vynikající bylo posezení i jídlo v odpolední hospodě, která – přestože už pršelo – byla jasným cyklocentrem a kde bylo narváno. Vešli jsme se a hodnotili jsme hádanku – vyhrál Adam Mlýnek, tedy vyhrál – byl jediný, kdo na to přišel.....

Při roztrhaném příchodu do města je třeba najít hospodu, protože „u nás doma“ je svatba – první pokus přinesl zakouřenou, leč přívětivou putyku s nedostatkem místa, druhá parta je úspěšnější a nakonec jsme se všichni usalašili v salonku restaurace skoro na náměstí.
Závěr hry, vyhodnocení a vrcholná soutěž – rozpoznávání druhů piv. Po nějakých 8 dvanáctkách nesmírně výhodná soutěž. Vítězem Zdenál, poslední místo pro mne znamenalo mimo jiné i tento zápis. Večírek příjemný, v klidu částečně dopíjíme, částečně rozdělujeme zbytek soutežně-testovacích piv a ubíráme se na lože.

V neděli sice větší část osazenstva zmizela k domovům, ale nám ( to jest asi deseti jedincům ) se ještě nechtělo a v klidu jsme si prošli jinou trasu po údolí, sice kratší nežli včera, ale o trošku náročnější – hore-dole kopcom. Za slušného počasí jsme si tak udělali moc pěkný závěr moc pěkného víkendu.

Heslo pro příští rok : s Čendou a Vytláčou vždycky !!

Zapsal : Petöfi