Detail článku "Pavel"

"Jó, to je ten hustej," říkala o Pavlovi dcera Věrky. Ano, to byl ten hustej, ale taky citlivej, nezodpovědnej a kamarádskej, prostě velkej chlap s duší upřímného dítěte.

 

Uměl si užívat života. Rád cestoval, miloval vláčky a byl svým způsobem gurmán. "Od komára vejš nezabiju nic, ale sežeru všechno," říkával, když mu něco chutnalo, a k tomu ještě na vrub desítky dodával: "Melounovou vodu pít nebudu."

 

Ale hlavně - celou duší byl Pavel hospodskej, který, jak napsal Michal, patřil za pípu.

 

Nikdy si z ničeho moc nedělal, ale ani za nic moc nebojoval. Nad vším mávl rukou, a to i když několikrát při svém podnikání a při svých vztazích přišel o všechno. Ale byly to jen věci a ty Pavla moc nezajímaly. Ustál i to, když mu primář v Motole řekl, ať si uspořádá své záležitosti, protože má před sebou pár týdnů. Měl před sebou ještě několik let a myslím, že fajn let, i když ne právě lehkých.

 

Pavel nebyl velký sportovec, nakonec to sám lakonicky shrnul do věty: "Já jsem toho za život víc našukal, než nachodil," což v některých děvčatech vyvolávalo údiv, v jiných obdiv. Byl to také velký kamarád Jardy Trypese. Jako první poznal, že je Jára nemocný a v posledních letech jeho života ho velmi podporoval. To ještě nevěděl, že sám také bude potřebovat hodně pomoci.

 

O co víc kašlal na věci, o to víc měl kamarádů. A ti ho nenechali ve štychu. V době první ataky nemoci to byla hlavně Sedmnáctka, kdo mu pomohl. Poté, co přišel o nohu, to byli zase kamarádi ze Šatlavy a okolních hospod, no a po celou dobu brácha Míra.

 

Pavlovi by dnes (13. listopadu) bylo 57 let. Jak by asi sám řekl: "No, nebyla to žádná velká hitparáda." Hned by asi dodal: "Dáte si celý smuteční menu? Černou kávu, věneček a rakvičku?" 

 

Pavle, věř, že až se s tebou budeme loučit, tak nebudu pít žádnou melounovou vodu, ale tvoji oblíbenou dvanáctku a Diplomático a budu doufat, že nedopadnu podle jednoho z tvých mnoha vejšplechtů: "Kdyby mlynář věděl, jak je voda dobrá, neprochlastal by mlejn."

 

Ale i kdyby. Věci jsou jenom věci, ale kamaráda nenahradíš.

 

Zdenál