Detail článku "Oslavy v Ondřejově 2022"

 

Oslavy v Ondřejově 29.8. - 31.8.2022

 

Tentokrát oslavovali 60 let Gigi Dvořák (17.3.), Yvetta Panušková (23.3.), Jana Nová (14.9.) a Pavla Keprtová (17.10.)

 

Přijeli a podíleli se na příspěvku na dárky oslavencům:

Jiřka Bardoňová, Jirka Boháč, Michal Čakrt, Pavelek Ďásek, Iva Dvořáková, Pepa Frýda a jeho Renata, Zdeňka Habrychová, Pavel Keprta, Zdeněk Kocábek, Čenda Košťál, Honza Maňák, Martina Mlýnková, Ivas Nádeníček, Mirek Panuška, Olina Panušková, Petöfi - Petr Fiala, Lilka Sussmannová, Alena Svobodová, Richard Vacek, Mirek Vykydal, Jirka Vytlačil, Lenka Zavadilová, Alena Zemanová, Olina Zemanová.

 

Nepřijeli (dovolená či zdravotní důvody) a podíleli se na příspěvku na dárky oslavencům: 

Jana Košutová, Mary, Pavel a Táňa Srpíci, Procházci Zdeněk a Iva, Alena Soukalová, Šomi - Jan Šomvársky, Soňa Vašicová, Hansi Zmelík.

 

Oslavenci, samozřejmě, nic neplatí!

 

Gigi dostal příspěvek na rybářský prut na ultralehkou přívlač (jestli si koupí něco jiného, tak to stejnak nepoznáme).

 

Yvetta dostala příspěvek na běžky s mohérovými pásy (jak se správně vyjádřila, příspěvek na "chlupatý lyže"). 

 

Jana dostala příspěvek ne pro sebe, ale pro postiženou dcerku svého bratrance Viktorku, resp. na její chodítko, protože, jak psala "měli ho půjčené, ale museli ho odevzdat".

 

Pavlína dostala příspěvek na nějaké další turistické vybavení (kalhoty, merino triko apod.), což stihla i koupit a v neděli se nám předvedla celá ve fialovém.

 

V noci z pátka na sobotu začalo pršet a pršelo a pršelo a pršelo, až do sobotního poledne. Takže se nedalo jít na hvězdárnu, na kolo ani k rybníku. Někteří stateční vyšli alespoň do hospody, kde se věnovali alkoholu stejně, jako my ostatní na chatě. Řeknu vám, je to dřina, 12 hodin požívat a přitom se neopít.

 

Gigi a Pavlína přijeli až v sobotu odpoledne a oficiální oslavy začaly v 17:17 hod.

Nejprve jsme museli předat svatební obraz, který se v minulosti ztratil a pak se zase našel. Takže nárok na jeho dočasné vlastnění mezitím získali Petöfi a Martina, Zdeněk a Olina, Dvořáci (protože jsou spolu víc jak 2x 17 let). Nakonec jsme ho věnovali Olině a Zdenálovi. Lenka si posteskla, že ho ještě nikdy neměla.

 

Měli jsme tři oslavenkyně, tj. 3 Grácie, bohyně půvabu a krásy ("Skvělou", "Radostnou" a "Kvetoucí").

Z Gigiho jsme udělali Apollóna, boha umění a dali jsme mu na hlavu vavřínový věnec z bobkovišně.  

Jenže k Apollónovi patří múzy a ne Grácie, a těch je devět a ne jenom tři. Každá Grácie si proto vylosovala jednu múzu a Apollón poznával, která je která.

Kalliopé (s krásným hlasem - epické básnictví), Euterpé (obveselující - hudba a lyrické básnictví), Erató (láskyplná - milostná poezie), Thaleia (sváteční, kvetoucí - veselé básnictví, tu si vylosovala Yvetta),  Melpoméné (zpívající - tragédie), Terpsichoré (tančící v kruhu - tanec), Kleió (oslavující - dějepisectví), Útania (nebeská - astronomie, tu si vylosovala Pavla) a Polyhymnnia (mnohozpěvná - hymnický a sborový zpěv, tu si vylosovala Jana).

 

Děvčata tančila a předváděla a my se těšili na další divadlo, které nám Apollón neumožnil, protože je hned poznal.

 

A pak už se jen jedlo a povídalo a bylo to moc příjemné a milé.

Jsem zvědavá, kdo bude slavit příští rok.

 

Lilka