Detail článku "Cyklo Švihov - květen 2023"

Cyklo Švihov 5. - 8. 5. 2023 aneb cyklopoznávání naší připravené trasy na podzimní Stezku

 

Akci vymysleli a naplánovali Pavel Keprta se Zdenálem, oba byli překvapeni velkým zájmem T17. Z kapacitních důvodů jsme se již nevešli do původně plánovaného ubytování v penzionu U Josefa v Merklíně, ale zachránilo nás druhé Stezkové ubytování, penzion Švihovský dvůr ve Švihově. V pátek večer se zde sešli:

 

Cyklo - Zdenál, Olina a Monča, Lilka, Richman, Michal Č., Jarda a Karolína, Jiřina B., Richard, Yvetta, Jana N., Petöfi, Míra a Olina, Soňa a Honza M.

Pěšáci - Mary, Pavelek, Vykyš

Pavel s Pavlínou nakonec nejeli, neb si užívali Pavlíně udělené týdenní školní volno v jiné (teplejší) destinaci. Last minute se z důvodu nemoci omluvila Martina.

 

Páteční večer se hrálo a zpívalo (krásně hráli Mary a Páňa, zpívali všichni), když už se zima na zahrádce nedala vydržet, přesunuli jsme se do společenské místnosti a pokračovali dlouho do noci. Točili jsme si samostatně ze sudu plzeňské, které zařídil Pavel, a čárkovali a čárkovali ...

Pěší sekce si načasovala vlastní aktivity samostatně, cyklo mělo připraveno 2 výlety. 

 

SO: Švihov - Dolany - Chudenice (občerstvení) - Křenice - Merklín (oběd) - Biřkov - Křenice - Ježovy - Mezihoří - Švihov

 

Ujeli jsme 46,8 km s převýšením 521 m (!) - na zpáteční cestě v Křenicích totiž Zdenál rozhodl, abychom se nevraceli stejně, že se pojede přes Ježovy. Šéfovi se nesmí odmlouvat a tak jsme všichni zdolali (někdo pěšky, někdo v sedle) brutální kopec Křenice - Ježovy ... Ale pak to bylo fajn a už pořád z kopce, až do Švihova.  

 

V Chudenicích jsme si nejprve prošli nádherně rozkvetlou sakurovou Alej mládí. Byli jsme varováni, abychom to s tím omlazováním moc nepřeháněli, nebo nám seberou důchod. Pak jsme si sedli na zahrádku minipivovaru Stará škola. Protože v budově údajně straší, odpovídají tomu i názvy domácích piv, jako např. Fantom, Bubák nebo Barbucha. Všechna jsme vyzkoušeli.

Koukali jsme na protilehlou budovu bývalého Czernínského zámeckého pivovaru, který byl již ve své době před zrušením technickou raritou. Jako poslední pivovar v tehdejším Československu používal k vaření piva otevřené kádě, ve kterých se vařící pivo ručně míchalo. Hraběcí pivovar Chudenitz byl provozován v letech 1717 - 1946 (mimo přestávky v letech 1915 - 1924). 

 

Historie Chudenic je velmi úzce spjata se šlechtickým rodem Černínů. Josef Dobrovský, přední jazykovědec a obrozenec, pobýval v Chudenicích v letech 1817-1828 jako vychovatel a učitel hraběte Eugena Černína a dnes má ve zdejším zámku muzeum. Na Starém zámku v Chudenicích se roku 1868 narodil dramatik a libretista Jaroslav Kvapil. 

 

Oběd jsme dali v Merklíně, v restauraci U Josefa (v září bude naše stezková). Zdenál jízdu skvěle načasoval, přečkali jsme zde prudký půlhodinový liják. Stihli jsme kávičky i skvělé domácí dortíky. Když jsme odjížděli, silnice už byly téměř suché. Richard měl smůlu, že zůstal poslední a musel zatáhnout resty z účtu. Večer mu to Mary srovnala z trasové pokladny.

 

O Merklíně se zmiňuje Jaroslav Hašek v knize Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války:  

Vzpomínám na zlaté časy

když mě houpal na klíně

bydleli jsme toho času

u Domažlic v Merklíně. 

 

NE: ŠVihov - Dolany - Janovice nad Úhlavou (oběd) - Týnec - Loreta - Beňovy (Country Steak House) - Klatovy (občerstvení) - Svrčovec - Dolany - Švihov

 

Ujeli jsme 52,5 km s převýšením 356 metrů, dali jsme si jeden výživný kopec Janovice - Týnec. Téměř v každé obci, kterou jsme projížděli, byla nějaká tvrz v lepším či horším stavu.

 

Restaurace Jelenka v Janovicích nás překvapila vysokými cenami piva (65 Kč za 0,5 l plzeňského!) a stesky pana vedoucího, jak je všechno drahé a kolik ho stojí chlazení piva. Vymlouval nám návštěvu Country Steak Housu v Beňovech, prý je to jen pro VIP. Nakonec jsme tam někteří zajeli a byli mile překvapeni - půllitr plzeňského za 55 Kč nám v country prostředí fakt chutnal.

 

V Klatovech jsme poseděli na zahrádce restaurace Beseda, koukali na radnici, Černou věž, jezuitský kostel a kochali se výzdobou náměstí Míru, která tu zůstala po oslavách 78. výročí osvobození města (5.5.1945) 3. americkou armádou, jíž velel generál Patton.

 

Ve Švihově se v neděli konal bikerský závod kolem vodního hradu (chtěli jsme přihlásit Monču, ale vzpouzela se, že prý raději pojede s námi) a večer bylo posezení s hudbou v párty stanu. Tak jsme tam zašli. Byla tak strašná zima, že jsme horko těžko vypili jedno pivo (byť muzikanti hráli skvělé skladby od Visacího zámku, Jasné páky a dalších, fakt super bigbít), rozhodli, že zdraví jsme nenašli na hnoji a přesunuli se do tepla místní restaurace U Hradu. A začalo to lítat - piva, panáci, grogy, čaje a rumy, oříšky, brambůrky ... pan hostinský měl přehled a vše bravurně zvládal. Naši postupně odcházeli a přicházeli, obsazení u dlouhého stolu se měnilo, ale když došlo k závěrečnému placení, účet sedl naprosto přesně! Prima společnost :-)

 

PO: prohlídka vodního hradu Švihov

 

Studené pondělní dopoledne jsme skupinově věnovali předem objednané komentované prohlídce vodního hradu Švihov (50 minut, důchodcovské vstupné 140 Kč, základní okruh "Život na šlechtickém sídle"). Prošli jsme vstupní síň, Červenou baštu, hodovní síň, ložnici hradní paní, kapli Nanebevzetí Panny Marie, taneční sál i zbrojnici. Vzpomínka na Popelku, kávička v hradní kavárničce, zastavení u židovských hřbitovů a domů ...

 

Hodnocení:

Penzion Švihovský dvůr - ochotný, milý a vstřícný personál, ubytování pohodlné, jídlo vynikající!

Cyklo - pěkná krajina, výživné kopce, hodně sportovní!

 

Sečteno a podtrženo - skvělá akce, Pavle a Zdenále, díky!!

 

Zapsala Soňa, 17. 5. 2023