Detail článku "Bokova chata 2024"

Bokova chata, Nové Hutě, Šumava

2.3. - 9.3.2024 

 

Těšili jsme se na běžkařský týden na Šumavě, ale počasí nás zklamalo. Bylo teplé, nikoli zimní. Sněhu bylo tak jeden metr na šířku a jeden metr na délku, a to možná ještě někde na Poledníku. Nicméně předjarní Šumava je krásná, a proto i účast byla vcelku hojná. 

 

Na šestilůžkovém pokoji Zdenál s Olinou, Jirka a Eva Cipíni a Ivanka Hrušková, v dalších čtyřlůžkových pokojích Srpíčci Pavel s Táňou a Martina, pak Panušci Míra s Olinou a Lilka a Jana N., pak Jirka Boháč (Ječmen), Zdeněk Procházka, Jirka Vytlačil, dále Dvořáci Gigi s Ivankou a Yvetta a Jiřka B., na pár dnů též Alenka Svobodová s Ivasem. Na dvoulůžkových pokojích Michal Čakrt s Jirkou Karešem, chrápač Pavelek, samozřejmě, na pokoji sám.

 

Organizátorka Martina (ještě jí to spočtu, že musím psát zápis) nás informovala:

Příjezd v sobotu 2.3. po 15. hodině, NE dřív! Povlečení a ručníky vlastní. Pivo zajišťuje Pavelek. V týdnu je možné objednat u paní Serinkové pečivo. Míra připravil pěší výlety a už nyní jsou jednotlivci, kteří berou kola (Panuškovi, Michal .. já asi taky). Ve Volarech je pěkný krytý bazén a možnost pronájmu saunového srubu, případní zájemci si vezměte potřebné propriety. Já přijedu až večer, tak se ubytujte sami dle rozpisu ubytování. 

Také Pavelek se (ostatně jako vždy dobře) postaral o pivo:

1. G 11° - 50 l - 4,6 %

2. Radegast 12° - 50 l - 5,1 %

3. Kozel 11°  - 50 l - 4,6 %

4. + 5. Ratar (Radegast) 10° - 2x 30 l - 4,5 %

Změna pořadí po demokratickém odsouhlasení je možná. Pivní sklenice by měly být k dispozici, ale samozřejmě, že váš domácí oblíbený půllitr si zaslouží výlet.

V úctě Pavelek 

 

Kolo si nakonec přivezl jenom Michal Čakrt a využil ho jen jednou. Pak vzal zavděk naší společností. Každý den jsme courali předjarní Šumavou a moc se nám to líbilo. Já jsem došla v neděli na Churáňov do bufetu a zpátky. V úterý autobusem na Kvildu a lesem po zelené značce na Pláně a domů. Ve středu jsme jeli auty na Modravu a udělali kolečko na Tříjezerní slať a Javoří Pilu. Ve čtvrtek jsem byla se Srpíčky a Jirkou Boháčem ve Volarech v bazénu. Mimochodem velmi příjemné a nebylo tam ani moc lidí. V pátek jsem šla pěšky na Kvildu přes rysí a jelení výběh a autobusem do Hutí. Rys vidět nebyl, ale pár laní jsme zahlédli, přestože byl výběh uzavřen.

 

Nejkrásnější výlet jsme si ale udělali v pondělí. Skoro všichni jsme vyrazili směr Borová Lada a cestou jsme nevynechali KPČ (pro neznalé a pro ty, kteří již zapomněli = "kulturně poznávací činnost") odbočku do centra Chalupské slatě. Nádherné jezírko, v němž se zrcadlila modrá obloha a okolní stromy, téměř bezvětří, sluníčko nás hřálo; někdo nastavil obličej, někdo opačnou stranu těla. Hospoda v Borových Ladech "U černého vlka" také nezklamala. Z hospody jsme vyrazili v různých časech všichni po zelené turistické značce a podle zbývajících sil nás postupně sbíral autobus. Někoho na Novém Světě (kde je také hezké KPČ - pietně upravené základy kostela sv. Martina, zbořeného v roce 1976 a hřbitov i s německými nápisy), někoho na křižovatce na Vimperk. Ti s největšími silami došli až tak daleko, že přes údolí viděli naši Bokovu chatu. Tak to vzali rovnou na západ a netušili, že přebrodí Paseckou slať.

 

Jsme  společnost hravá, tak se večery nesly v duchu karet (mariáš, závazky), quirklu, hry ženy proti mužům a dalších rozmanitých nejen deskových her, které miluje a sbírá jak Olina Zemanová, tak Evička Cipínová.

Největší úspěch však měla hra, kdy na 5 papírků každý napsal 5 věcí (no, někdo považuje za věc i hvězdokupu) a pak se ve třech kolech ty samé věci hádaly. V prvním kole klasicky mnohoslovným opisem, v druhém kole pak pouze slovem jedním a ve třetím kole byla pantomima. Jestli nevíte, jak se pantomimicky předvádí kapavka, zeptejte se Martiny. Předvádí to úplně nádherně.

 

Na oslavu svých narozenin a toho, že vlastně byla slezina, Zdenál připravil soutěž "Kdy to bylo". Postupně nám dával informace, podle kterých jsme měli uhodnout, v kterém roce se co stalo. Vězte, že ve stejném roce, co se narodil Pavel Vyleta, byla vynalezena počítačová myš!

Dále vězte, že ve stejném roce, ve kterém jste roztrhali na Stezce na Šárce tričko, přivezl Martin Doktor dvě zlaté olympijské medaile z Atlanty!

Vězte též, že když jsme jeli poprvé na Filipovu Huť, vznikla tradice Muzejních nocí. 

A v poslední řadě vězte, že v roce, kdy jsme organizovali zakončení Stezky v Třemošnici, spadla lávka v Tróji. A jestli nevíte, kdy se to stalo, podívejte se do příloh mého zápisu, které bez Zdenálova autorského schválení přikládám.

 

A nakonec drobná záhada. Když jsem byla určena, abych vyrobila zápis do kroniky, zapsala jsem si v hospodě do svého "odposlechnuto": "Ať si dají malé a ředí si to vodou."  Nevíte, náhodou, proč?  Že by to byla replika na číšníkovu odpověď, že desítku nemají, vedou jen plzeňskou dvanáctku?

 

Lilka, duben 2024

 

------------------------------------------

Příloha č. 1 - rok 1963 

A) Sentimentální

1) V tomto roce je nejprodávanější skladbou slowfox Sentimentální, kterou zpívají Yveta Simonová a Milan Chladil. Desek s touto skladbou se prodalo přes 200 tisíc.

2) Vypíná se elektřina, na maso se stojí fronty, nejsou k dostání hrnky na kávu, shánět se musí kolíčky na prádlo i toaletní papír a Bohumilu Hrabalovi vyjde první kniha, soubor povídek nazvaný Perlička na dně.

3) Jedním z vynálezů je počítačová myš. Původně ji však chtěli autoři vynálezu nazvat brouk. Písemné zmínky o ní jsou však až za dva roky poté.

B) Arizóna - Limonádový Joe

4) V lomu Velká Amerika nedaleko Karlštejna stojí maketa městečka z Divokého západu. Režisér Oldřich Lipský začíná natáčet film Limonádový Joe. Světová premiéra proběhne následující rok na filmovém festivalu v San Sebastianu.

5) Na rozhlasové stanici Praha má premiéru pořad Meteor. První díl byl věnován speleologii a byl nazván Horolezci v podzemí.

6) V tomto roce se narodili herečka Vilma Cibulková, fotbalista Ivan Hašek a Pavel Vyleta. 

-----------------------------------------

Příloha č. 2 - rok 1996

A) Bylo by to krásný 

1) Ilona Czáková vydala nové album "Pink" s písničkou Bylo by to krásný.

2) Byl spuštěn internetový portál Seznam a začala mobilní síť Pegas. 

3) Narodili se hokejista David Pastrňák, herec Štěpán Kozub a tenistka Kateřina Siniaková.

4) Po vítězství nad Kanadou ve finále získalo české hokejové mužstvo ve Vídni titul mistrů světa. 

B) Píseň od Tiny Turner

5) Tina Turner vystoupila na stadionu Bohemians. 

6) Na Stezce z Blatné do Blatné jsme si otevřeli hospodu v Záhrobí. Už v poledne jsme rozjeli kolotoč zelených mozků, hrálo se a tancovalo a nakonec jsme na Šárce roztrhali tričko. Panu doktorovi se nechtělo jít pěšky, tak odjel na kole, které našel před hospodou. 

7) Začali jsme se scházet U Váhy a Míra Vykydal se loučil s aktivní činností ve slavném fotbalovém týmu Sokol Řepy B. 

8) Martin Doktor přivezl dvě zlaté olympijské medaile z Atlanty. 

---------------------------------------

Příloha č. 3 - rok 2004

A) On My Head soundrack k filmu Snowborďáci 

1) Premiéra filmu Snowborďáci.

2) Autem roku se stala Mazda 3 a vznikla tradice Muzejních nocí.

3) Fotografickou soutěž Czech Press Foto vyhrála fotografie Jana Rybáře s názvem Bolest v Beslanu z pohřbu jednoho ze zabitých dětí. Skupina teroristů přepadla 1. září školu v Beslanu a vzala si jako rukojmí více než tisícovku lidí. Incident po třech dnech skončil smrtí 334 lidí včetně více než 180 dětí.

B) Aneta Langerová Skvělej nápad (Tak se ti odevzdávám) nebo skupina Kryštof Zrcadlení

4) Na Západočeské stezce jsem se stal rytířem trasy. Jak k tomu došlo, popsal Honza: 

Během Stezky se ujal mezi účastníky pokřik Ohóó, protože nám Vašek Vytlačil, když vzpomínal na mládí, vyprávěl, jak kdysi chodil s jednou tuze slušnou a dobře vychovanou dívkou. A když jí šáhl na bobra, tak udělala Ohóó. No a Zdenál získal titul rytíře za to, že během Stezky ulovil nejvíc bobrů. Však také, když byl pasován kněžnou na rytíře, nezůstal nic dlužen své pověsti a chytil ji za bobra.

5) Poslední přísaha povinné vojenské služby. Následující rok byla zrušena.

6) Poprvé jsme jeli na Filipovu Huť. Tam mi Honza Maňák radil, že nadbytečný cholesterol můžu klidně léčit pivem, protože pivo není mastný. 

--------------------------------------

Příloha č. 4 - rok 2017

A) Mirai Když nemůžeš, přidej

1) V lednu tohoto roku nás šokoval bitcoin. Po třech letech relativního klidu jeho kurz vystřelil nad 1 000 USD. Kéž bych věděl, že je to pouhý začátek, protože na konci tohoto roku se obchodoval ze cenu 20 000 USD.

2) Filmem roku se stala Bába z ledu. V hlavních rolích se Zuzanou Kronerovou a Pavlem Novým. Ten bydlel se slepicí, která se nejmenovala Pavlínka, ale Adéla. 

3) Otevřel se poslední úsek dálnice D11 do Hradce Králové, jehož výstavbě dlouho bránila farmářka Havránková, protože se k ní státní úřadníci chovali jako za komunismu.

B) Ewa Farna a David Stypka  Dobré ráno, milá

4) V květnu jsme trávili prodloužený víkend v námi již dvakrát vyzkoušeném kempu Karolína, který leží v západních Čechách na hranici Českého lesa poblíž Brodu nad Tichou. 

5) Zřítila se lávka v Tróji a bohudík se zranili jen 4 lidé, a také se zřítila střecha nově postavené sportovní haly v České Třebové. Tady všichni stačili utéct.

6) Svatý Jiří byl v Horním Podluží a Stezka vedla Železnými horami a končila v Třemošnici.