Detail článku "34. Pantakovky Soběslav"

34. PanTAKové hry

22. až 24.6.2012

Pod dojmem mailu, který rozeslala Veronika Jiravová z dvacítky a který zde v nezkrácené formě uvádím, jsem dostala chuť něco k nim připsat.

Ahoj,

diky vsem, ze jste podlehli a zase prijeli. Tradicne jsem se nechala 2x dojmout hned pri nastupu, kdyz jsem videla borce vsech vekovych kategorii nastupovat pri Radeckeho pochodu. A stejne dojeti me prepada pri Pi pul, kdyz vidim, kolik z nas je ochotno po dvou dnech sportovani nastoupit do zaverecneho behu Pi pul bez ohledu na vek a pocet ortez! 

Letosni Pantakovky jsme trosku netradicne zahajili, kdyz na nastupu prikracela prvni vlajka a hned za ni ohen, zatimco nasi borci se jeste pripravovali v brane borcu a netradicne jsme je i zakoncili zpevem hymny bez nastroju, coz prekvapive nebylo vubec spatne. 

A co bylo letos noveho? 

  • Herniho systemu micovek se letos ujal Sasa a diky vam vsem se podarilo vse dohrat podle casoveho planu! Nektere pomalejsi tymy to sice stalo par bodiku, ale pak uz vse bezelo jak melo.
  • Do nohejbaloveho turnaje se po letech zapojila 5. trasa, doufame, ze jim ucast vydrzi!
  • Po letech se bezela Cena Luznice letos v delce 9-10 km, zapojili se statecne zeny i muzi!
  • Do fotbalu i nohejbalu se po nekolikalete prestavce zapojila trasa 16, verim, ze houf oranzovych tricek zazari i pristi rok
  • Wicky a Vasek - z trasy 4 prijeli na Pantakovy s uzasnou Piratskou Yalmarou, ktera sklidila zaslouzene cenu za umelecky dojem, verim, ze Ctyrkove piraty jsme nevideli na Luznici naposledy!
  • Vznikl novy nedelni viceboj pro deti, do ktereho ze zapojilo asi 20 deti.
  • Patecni posezeni bylo letos v Pizzosce Rosa, snad jste na zahradce necekali na obsluhu tak dlouho, jo my v salonku...

Letos se nas sjelo neco kolem 160 lidi, presne pocty, vysledky a fotky, dodame postupne. 

Velmi prosim o zpetnou vazbu a napady i konstruktivni kritiku. Vitame i posily do organizacniho tymu, nove napady... 

Chvalim iniciativu Pavla Stulika: "Už to nejde TAK, jak bychom chtěli a je na čase přidat věkovou kategorii "pamětníků" třeba nad 65 let (v některých soutěžích). A možná nás přijede více, budou-li mít i starší možnost stát na "bedně"  v rovnocennější konkurenci. Jsem připraven být nápomocen tímto směrem a potěší mne, bude-li nás víc.

PODEKOVANI PATRI:

  • Monice Misikove  - za pripravu a celkovou koordinaci 
  • Simonovi a Erice za pripravu nastupu a hudebni kulisu po cele dva dny
  • Sarce Rubkove za vzorny vydej klicu a koordinaci ubytovani
  • Sasovi Fuchsovi - za herni system micovek a reditelovani volejbalu
  • Fele (Elisce Fuchsove) - za nekolikalete reditelovani fotbalu, ktery letos reditelovala naposled! Pro rok 2013 zezlo prebira trasa 17 a reditelkou se stava Lilka Sussmanova  
  • Petrofovi za reditelovani nohejbalu
  • Petrovi Misikovi za pripravu systemu na zpracovani a vyhodnoceni viceboje a tisk tabulek pro viceboj
  • Sarce Fuchsove za reditelovani viceboje, vcetne navstupovani dat! Diky i vsem reditelum jednotlivych disciplin (nejmenuji jen proto, abych nekoho nevynechala)!
  • Istvanovi a Ladovi Pochmanovi za vyznaceni trate, Tomasovi Rozsivalovi za koordinaci, Vaclavovi Votrubovi za casomiru a Sedlakovym za zodpovedne zastavovani dopravy pro bezce.
  • Kamile Vesele za reditelovani Ping-pongu
  • Jane Vorlove za reditelovani Petanque
  • Nade Soukupove a Jitce Komonove za reditelovani kuzelek
  • Sasakovi Fuchsovi za reditelovani Piccupu a stafety
  • Vitkovi Podraskemu a trase 14 za cyklohratky
  • Karlovi Turkovi za krasne souteze pro Cipisky
  • Jirkovi Snitilovi, Monice Misikove a trochu i sobe:-) za nedelni viceboj pro deti 
  • Simonovi za reditelovani Yalmar
  • Simonovi za reditelovani plavani
  • Vaclavovi Votrubovi za grafiku diplomu, Lucince Zabranske za tisk diplomu
  • Jane Vorlove za neunavne plneni TAKovych stranek informacemi

Doufam, ze jsem na nikoho v te dlouhe rade nezapomnela, to bych opravdu NERADA!

Me osobni podekovani Jirikovi, ze je tak samostatne dite a Andree a Petrofovi za intenzivni peci o Jenise! 

Takze DIKY VSEM CO PRIJELI A BAVILI SE NEJEN SPORTEM a tesim se na Vas zase za rok a to již v povrzenem  terminu 21. – 23.6.2013.

Mejte se krasne!

Veronika Jiravová mobil: 775 075 790

 

Víte, že první PanTAKovky se konaly už v roce 1973? To mě bylo právě sladkých sedmnáct let. Dnešním nejmladším členům sedmnáctky Ondrovi Procházkovi 3 roky a Věře Novákové 6 let. Zato nejstarší člen Honza Hostáň byl ještě naživu a v červnu právě slavil 75. narozeniny. Pak už se konaly pravidelně každý rok v červnu. V roce 1974 byly také první a současně poslední zimní PanTAKové hry.

Pokud moje paměť sahá, byla jsem tam poprvé v roce 1977. Jestli někdy ví, že již rok před tím, ať mi mou paměť opraví. Bývávalo na nich mnohem více lidí než dnes. V roce 1980 o nic dokonce psal časopis Mladý svět a uváděl, že v tomto roce se zúčastnilo okolo 750 lidí, z toho 150 dětí. Jedno z nich byla moje Monika, která ve dvou letech jela na svoje první PanTAKovky. Již tehdy běžel sedmiboj mužů, ale holky měly jenom pětiboj. Z míčových her chyběl nohejbal (pravděpodobně nebyl dostatek hřišť), chyběl i petanqeu (to jsme ještě nevěděli, co to je), ale cyklistika, kuželky a píčkap probíhaly normálně.

První změna nastala u 16tých PanTAKových her, které se v roce 1988 konaly v Sázavě nad Sázavou. Mám dojem, že kvůli tomu, že soběslavský stadion se rekonstruoval. Na Velkou cenu Sázavy vždycky vzpomínal Honza Maňák s tím, že se mu nikdy před tím nestalo (a patrně i nikdo potom už nestane), aby byl dvakrát v čele běžeckého závodu typu maraton. Honza okolí Sázavy dobře zná, a proto na rozdíl od ostatních nebloudil, když značení bylo místy stržené zdejšími mastňáky, a tak ho někteří borci předbíhali dokonce dvakrát.

V roce 1989 se PanTAKovky nekonaly, v roce 1990 sice ano, ale již nevím kde. Zato v roce 1991 byly v Dobřichovicích. Tam přijelo „jen“ 200 lidí, ale pokud si vzpomínám, byly problémy s ubytováním, sobotní hospodou a nevím s čím ještě. Prostě „Soběslav byla Soběslav“, vzpomínali jsme. V té době však v Soběslavi chtěli nějaké nekřesťanské peníze za pronájem rekonstruovaného stadionu. Však jim to pánbu při povodních v roce 2002 spočítal.

PanTAKovky obnovil v roce 1995 Luděk Ledvina ze šestnácky opět v Soběslavi. Byly to jubilejní dvacáté. A pak šlo všechno opět jako na drátku až do roku 2004 (pouze v roce 2003 se nekonaly, opět se opravoval stadion, tentokrát po povodních). Ještě dnes můžete vidět na objektech stadionu značku ve výši dospělého muže, kam až sahala v srpnu roku 2002 voda z Lužnice.

V roce 2005 a 2006 se vrhla do organizace Veronika Jiravová, které bylo zjevně líto o takovou krásnou akci přijít.

V roce 2007 se hry nekonaly, ale rok poté se do organizace vložily především trasa 20, pak lidi z trasy 13 (Fuchsovi) a trasy 26 (Šimon). Veronika a Monika Misíková to za podpory všech tak krásně odředitelovaly, že byly požádány, aby i nadále byly vůdčími osobnostmi těchto her. A tak nyní se na organizaci podílejí i trasy další, jako jsou 1, 14, 23 sem tam někdo z tras jiných. A jak vidno z Veroničiného mailu, budeme se také podílet. Příští rok máme na starosti fotbal. Snad si nemyslíte, že mi nepomůžete! Pevně doufám, že mi nenecháte strávit celý víkend na jednom betonovém hřišti.

(za pomoci TAKových stránek)

 

Letos nás moc nebylo: Pavelek Ďásek, Gigi Dvořák, Míša Dvořák (s berlemi), Anička Dvořáková, Ríša Habrych, Zdeňka Habrychová (na kukačku), Zdeněk Kocábek, Adam Mlýnek, Mirek Panuška, Ondra Procházka, Lilka Sussmannová, Pepa Šípek, Martin Zedník, Alena Zemanová, skoro tříletá Erika Fojtová a Alenčino tzv. táborové dítě Metlinda (výborná fotbalistka) s třemi dětmi.

            Snahu jsme měli všichni velikou, ale ze všech možných disciplin jsme bohužel získali pouze stříbrnou v ping pongu (díky, Ríšo), stříbrnou v dámském nohejbale a zlatou v družstvech kuželek (Pavelek, Adam, Lilka a z dvacítky Linda). Snad proto ze sedmnáctky ani nikdo nebyl na vyhlášení vítězů. Za rok ale určitě pojedeme znovu.

 

 

LILKA