Detail článku "Výlet do slídového dolu 13.4.2024"

Výlet do slídového dolu jménem "Na kole"

13.4.2024 

 

Pro velký úspěch předminulého roku jsem poprosila Petra Prokopa, aby nám zase zorganizoval výlet historickým autobusem po krásách Plzeňského kraje, což on naplánoval takto:

 

Rámcová informace (potvrzení předchozích info). Tedy odjezd autobusu RTO z Plzně od nádraží, pod "Hamburkem" v Šumavské ulici, v 9:00 hod., tedy po příjezdu vlaku. 

Orientační časový rozpis:

 

  • odjezd z PM okolo deváté;
  • v DO se dělíme na část. která jde na prohlídku pivovaru (polovina účastníků);
  • druhá část přejede k dolu 
  • a ta se zase dělí na dvě části,
  • pak se to otočí. JÁ VÍM, SLOŽITÉ, VYSVĚTLÍM V AUTOBUSU;
  • okolo 14:00 hod. se sejdeme v místní restauraci, pojíme, co jsme si z krmí zvolili, popijeme;
  • někdy po 15. hodině popojedeme do Kolovče, kde jest zastávka v Muzeu techniky a řemesel. To je tak asi na hodinku, odjezd někdy kolem 16:30 hod.
  • v Plzni, počítám, tak okolo 18:00 hod. u tunelu do nádraží.

 

 

Drobnosti: v dole vyfasujete přilbu a svítilnu. Máte-li možnost, vezměte si lupu, průvodci ji sice mají, ale jednu na cca 10 lidí. No, a máte-li osvětlovací těleso slušné kvality, doporučuju, ale beze světla nebudete.

V kaolinovém podzemí (Nevřeň) bylo relativně sucho. Tady je občas trochu voda; dámy s elegantní obuví na vysokém kotníčku jsou též, samozřejmě, vítány. U ústí štoly vytéká z roury slušný čůrek, obuv lze omýt. 

Omlouvám se, ale při každé akci je řada přemoudřelých, zbytečných, rádoby vtipných připomínek, posoudím a zřejmě na některé nebudu vůbec reagovat.

Těším se na vás všechny.

Ahojte v sobotu okolo deváté, Petr

 

Lilka:

Já přispívám také svou troškou do mlýna, a to těm, kteří jedou se mnou vlakem z Prahy. Bavorský expres odjíží v 7:35 z hlavního nádraží, v 7:45 ze Smíchova. Je nás celkem 12 důchodců a 5 nedůchodců. Ve voze č. 369 (pro vtipálky: vlak nemá přes 300 vagónů, nejsme v Americe) máme místenky č. 81 - 88, 91 - 98 a 105. Sejdeme se tedy přímo ve vlaku. V Plzni jsme 8:57 hod. Za tři minuty u autobusu nebudeme, ale mírné zpoždění nám Petr určitě promine.

 

No, nakonec (po upozornění hnidopichů) se mi podařilo koupené lístky na vlak v 6:35 hod. vyměnit na vlak v 7:35 hod. do vozu č. 269, a tak pražská sekce ve složení (podle abecedy) Jirka Boháč, Michal Čakrt, Pavelek Ďásek, Pavel Keprta, Honza Maňák, Jana Nová, Věra Nováková, Michal Otta a Marcela Zimová (Ottová), Míra Panuška, Olina Panušková, Lilka Sussmannová, Šomi, Soňa Vašicová, Míra Vykydal, Mary Vytrhlíková a Alena Zemanová dorazila v pořádku do Plzně. 

Tam nás doplnili ještě Jana Košutová s dospělými dětmi Slávkem a Lenkou, Petöfi s Mauglím (Karlem Mauerem), Yvetta Panušková, Ríša Vacek a písecká sekce Zdeněk Kocábek, Olina Zemanová, Víťa Seiner a Eva Cipínová.

Cestou se přidali Alenka a Honza Soukalovi z Brna, kteří se jako geologové těšili zejména do dolu.

 

Pak už vše proběhlo podle plánu. Mary nám odprůvodcovala Domažlický pivovar, kde v osmdesátých letech 20. století pár let pracovala jako sládková (a vůbec nic nezapomněla).

V dole se nás místní pan průvodce pokusil úspěšně/neúspěšně naučit hledat ve skalních stěnách polodrahokamy.

My viděli akorát tak slídu, kterou pro její blýskání nešlo přehlédnout. Pár pánů ve štole otlouklo helmy o nízké stropy a za úplné tmy jsme mohli vidět blyštění drobných žil vzácných kovů (oranžová, fialová, zelená, prostě nádhera).

Po přejezdu do Kolovče nám v Muzeu techniky a řemesel přímo před námi pan vlastník muzea vytočil na hrnčířském kruhu krásnou vázu.

Exponáty celého zubařského zařízení z třicátých let 20. století nám připomněly středověkou mučírnu.

 

Pozn. Ale hospoda z minulého století se nám líbila! 

 

Už se zase těším na příští výlet na Plzeňsko s Petrem Prokopem.

PÉŤO, DÍKY!!

23. dubna 2024, Lilka 

 

--------------------------------------------

 

Důl Na Kole (dulnaslidu.cz)

 

Důl Na Kole je důlní dílo z období 2. světové války, kdy se zde těžila slída pro německý válečný průmysl. Délka štol je 330 metrů. 

Důl byl roku 2022 zpřístupněn veřejnosti. Jedná se o jediný zpřístupněný důl na slídu v ČR .

Důl Na Kole u Domažlic – důl, kde se těžila slída – Kudy z nudy