Detail článku "Vlastivědná vycházka 2012"

Vlastivědná vycházka a degustace  20.10. 2012
Účastníci:    Michal Čakrt, Martina Vernerová, Hanka Vykydalová s Vlastíkem, Jana N., Honza M., Pavelek, Ríša V. a Yvetta, Zdenál, Ríša Habrych a Mary.

Sraz jsme měli na Roztylech před OBI.  Nakonec jsme se sešli v OBI v bufáči u piva nevalné kvality. Prošli jsme okolo budov T-Mobilu a přes lávku pro pěší jsme překonali dálnici. Myslím, že kromě organizátora jsme na ní stáli všichni poprvé.  Ocitli jsme se na území Spořilova.
První zastávka s povídáním byla u hřiště, které dříve bylo koupalištěm a říkalo se mu plivátko. Dnes už tady zůstal jen plácek na kopanou a domeček, který nám připomněl veřejné záchodky, ale opuštěné. S hezkou výzdobou, u které se chlapci rádi zvěčnili – viz fotky z akce.
Michal nám překrásně a velmi zábavně líčil, jak se rodil Spořilov. Tak jsme se dověděli, že se na stavbách a jinde kradlo odjakživa, jak je čtvrť dělená, jaký byl projekt a všechno co s ním souviselo. Je tu i malý geopark se sbírkou kamení, ulice, kde rozhodně není problém s parkováním a svůj osobitý styl si místo rozhodně zachovalo. I když je v těsném sevření dálnice a jižní spojky. Podzimní počasí to jen dokreslilo, škoda, že byla zrovna inverze, sluníčko by se hodilo.
Cesta byla zakončena v Balounově restauraci u Břízy (majitel se jmenuje Bříza), kde nás čekala velmi příjemná a fundovaná přednáška o pivu, včetně degustace jedenácti druhů. S radostí jsem musela konstatovat, že mě v tomto směru čichové a chuťové buňky stále dobře fungují a to jsem mnoho let mimo pivní obor. Dověděli jsme se mnoho nového o současných trendech a marketingu. Trh se stále mění a rozšiřuje, protože Češi jsou na pivo mlsouni a potvrdilo se nám, že tolik druhů na osobu snad nikde jinde nemají. Na to, že je nás jen 10 milionů, je to dobré prvenství, kromě toho, že ve spotřebě stále hájíme první příčku na světě. Všem ostatním z trasy – ostudu jsme  neudělali a moc jsme si pochutnali.
Velký dík patří Michalovi, protože jeho vlastivědně-kulinářské vycházky mají úroveň a všichni doufáme, že budou pokračovat.

Zapsala:  Mary