Detail článku "Svatý Jiří 2017"

Zápis ze sv. Jiří 2017 dodal v roce 2021 Richard Vacek.

 

Svatý Jiří - duben 2017 

 

Tzv. Arabské jaro, zejména válečné události v Sýrii a pohostinně rozevřená náruč Angely Merkel dopadly jako okovaná bota i do idylické selanky, v jaké jsme dosud žili v naší české kotlince. Uprchlická krize vygradovala v roce 2015 a pokračuje dosud. Tento celoevropský geopolitický otřes logicky ovlivnil i Trasu 17 a zavedl naše kroky na temné lesní stezky, hluboko do stínů, kudy se, se svými obětmi, kradou převaděči a obchodníci s lidským neštěstím. Ve skupinkách migrantů se pak často ukrývají i záludní teroristé, jejichž cílem je krev a zmar naší rádoby západní civilizace.

 

Tuto situaci si nemohli nechat ujít ani naši dva herní stratégové Jirka Vytlačil a Čenda Košťál. A tak jsme se léta páně 2017 při oslavách sv. Jiří i my kradli pašeráckými stezkami, které jen zřídka a na krátkých úsecích osvítí záblesk slunce ...

 

Kratičké oslnění od sluncem nasvícených skalních stěn nás, stejně jako ilegální migranty, ale brzy opět zavedlo do stínů a skalních úkrytů, kam noha pohraničníka, celníka, či příslušníka Frontexu nikdy nevkročila.

 

A zde, v šeru strmých skal, stejně nemilosrdně jak osud, Čenda s Jirkou znovu zamíchali kartami, rozhodujícími o úspěchu našich žádostí o azylová povolení, bez ohledu na lidskost, přirozené touhy člověka po svobodě, bezpečí a klidném spočinutí.

 

Krok za krokem jsme obcházeli hranice pyšného Albionu a snažili se od Angličanů vyprosit vízum, kdo neuspěl, pokračoval v loudění o vstup do staré sladké Francie. Dál směrem k veselé Itálii a snil přitom o úspěchu na hranicích komisního, leč bohatého Německa. Až do úplného vyčerpání sil naší smíšené uprchlické skupinky Súdánců, Lybijců, Afghánců a Syřanů.

 

Česko pro nás bylo jen zemí tranzitní. Vzhledem k odporným zvykům zdejších domorodců. Například vítat příchozí chlebem, solí a sádlem se škvarkama, nemluvě o požírání krvavé tlačenky. !Tfuj tajxl! to by se zeblil Aláh i Mohamed ...

 

Pořadatelům Jirkovi a Čendovi tímto děkuji za další z báječných dobrodružných cest. Zároveň znovu apeluji na jejich lidskost a zdravý rozum. Pokud neštěstí neúspěšného emigranta ještě prohloubíte o povinnost smolit zápis do kroniky, tak mu jako cenu útěchy alespoň propisku z privatizace ... B-D

 

Na závěr připojuji PRAVIDLA hry a vědomostní kvíz. Můžete si je znovu zkusit a zavzpomínat.

 

Zdraví R.

--------------------------------------------------------------------------------

 

EVROPSKÁ UPRCHLICKÁ KRIZE

Svatý Jiří 2017

 

Oceán lidského neštěstí zaplavující Evropu je tvrdý oříšek pro větší bedny, než sedí na vašich krcích. Že však přináší směs utrpení, závisti, odhodlání, naivity, nouze i nenávisti, to snad při vašich většinou už velmi bohatých životních zkušenostech chápete. Točí se v tom obrovské peníze a řada protichůdných zájmůl a pomalu to celé přerůstá přes hlavu i takové skvělé organizaci, kterou je naše milovaná Evropská unie.

 

Abychom si s takovým gulášem mohli poradit, musíme si ho trochu zjednodušit. Budeme proto hrát jen za čtyři evropské státy - Německo, Francii, Itálii a Anglii. A ovšem také za čtyři kápa uprchlických skupin - Afghánců, Syřanů, Lybijců a Súdánců. V každé uprchlické skupině najdeme nejrůznější typy lidí, od téměř negramotů, přes nejrůznější zemědělce či různě zdatné potenciální manuálně pracující, až po supervzdělance vládnoucího více jazyky včetně jazyku cílové země, schopného okamžitého zapojení do místní ekonomiky.

Ale, bohužel, se v každé takové skupině ukrývá i dobře zakuklený terorista, který pak v Evropě hodlá napáchat, co se jen do těch křesťanských psů vejde!

Takže osm hráčských partiček. V úvodním herním roce 2017 požádají Afghánci o azyl v Německu, Syřané ve Francii, Lybijci v Itálii a Súdánci v Anglii.

 

Každá uprchlická skupina je symbolizována dvanácti kartami, které dostanou kápa uprchlíků na počátku do ruky. Afghánci černými kříži, Syřané červenými kárami, Lybijci červenými srdci a Súdánci černými lipovými listy. Číselné karty jsou nešťastníci rozličných, celkově ovšem v zásadě obvyklých schopností.

Dvojka má hodnotu dvou bodů, trojka tří bodů atd., desítka tedy deseti bodů. Výjimečného vzdělance představuje karta "Kluk" s hodnotou 16 bodů. Karty "Dáma" a "Král" jsou teroristé, každá o hodnotě minus 35 bodů. 

 

Léta Páně 2017 (herní rok, který proběhne, stejně jako ty další, na nějakém hezkém plácku v lese či na louce) nejprve Německo oznámí, kolik uprchlíků (tedy Afghánců) tento rok přijme. Může se rozhodnout o vzít buď jednoho nebo dva. Pak proběhne azylové řízení, které bude mít podobu otázky. Otázky mají vždy číselné řešení a vítězem se stane ten, kdo se více správnému číslu přiblíží. Není tedy třeba znát správnou odpověď (my dokonce předpokládáme, že tomu tak téměř nikdy nebude), ale prokázat lepší odhad, nežli protivník.

Toto řízení bude transparentní, tudíž před zraky zájemců z řad veřejnosti. Používat však nelze při tomto řízení než šedou kůru mozkovou, zvláště pak jsou zapovězeni všelijací ETT (Elektroniční Technologičtí Trpaslíci). Hlídat vás nebudeme, kdo by chtěl vyhrát podvodem, tak ať spánembohem zkazí hru sobě i druhým, a pak ať se těší z nezaslouženého vítězství - to přece není Sedmnáctka! To nechme fotbalistům, kteří to mají skoro v náplni práce, ožulit rozhodčího i soupeře - MY NE!!

Pokud lépe uspějí představitelé evropské země (v úvodním případě Německa), získají právo jednoho uprchlíka z následně vybraných uprchlíků vrátit. Jak tušíte, výběr uprchlíků (či uprchlíka) proběhne sejmutím karet (či jedné karty) z balíčku. Bude-li některý uprchlík vrácen, zamíchá se ovšem odmítnutý parchant zpět mezi ostatní a v okamžitě opakovaném sejmutí může tak být znovu vybrán, tedy přijat (do Německa, resp. Francie, Itáli, Anglie), tentokrát již neodvratně.

Pokud lépe uspějí představitelé kápa uprchlíků (v úvodním případě Afghánců), získávají právo jednu kartu z balíku před snímáním vyjmout a znemožnit tak její převzetí dotyčnou (letošní) evropskou zemí.

Rok 2017 tak pro Němce i Afghánce skončí tím, že v Německu se usídlili jeden nebo dva Afghánci, deset či jedenáct jich zůstalo v roli neúspěšného žadatele o azyl, a nezbývá jim než čekat na další rok, kdy se pokusí o štěstí v jiné zemi. Letos se ovšem, jak zmíněno výše, ještě pokusí obdobně dostat Syřané do Francie, pak Lybijci do Itálie a nakonec Súdánci do Anglie. 

 

Potom se volně projdeme lesem a v roce 2018 to zkusí za stejných pravidel nejprve Syřané do Itálie, pak Lybijci do Anglie. Súdánci do Německa a nakonec Afghánci do Francie.

2019 Lybijci do Německa, Súdánci do Francie, Afghánci do Itálie a nakonec Syřané do Anglie. 

2020 Súdánci do Itálie, Afghánci do Anglie, Syřané do Německa a závěrem Lybijci do Francie. 

 

Výsledné pořadí hráčských partiček určí počet bodů, který skončil v jejich držení. Samozřejmě, že čím více, tím lépe. První tři místa budou odměněna věcně, poslední pak ctí napsat kroniku.

A teď nám na dolní část této stránky napište jednak jméno jednoho z vás, jednak taky migrujícího národa nebo evropského státu, jehož roli byste chtěli hrát. Kdo s touto písemnou žádostí přijde dřív, ten dřív mele. Pokud si vyberete evropský stát (uprchlíky), který již bude obsazen, dostanete přednostně jiný evropský stát (uprchlíky), bude-li ještě nějaký volný.

nesvatí Jiří a Čenda

 

KVÍZ:

1) Kolik km má světelný rok?

2) 330 st. Farnheita = kolik st. C? 

3) Kolik je dohromady hvězd na australské vlajce, vlajce Nového Zélandu a Číny?

4) Kolik hráčů má ragbyový tým? Myšleno ragby nejrozšířenější - např. anglická či francouzská liga.

5) Kolik ozimné pšenice na váhu vyroste průměrně na hektaru pole v klimaticky průměrném roce v Polabí?

6) Kolik světelných let je od nás nejbližší hvězda Proxima Centauri?

7) Kolikrát je Jupiter větší než Země co do hmotnosti?

8) Když vyrazíte z Prahy autem nejrychlejším způsobem na Gibraltar, kolik musíte ujet kilometrů, abyste se ze skály mohli podívat na ten slavný průliv?

9) Starý Metuzalém. Tohle přísloví asi znáte. Kolika let se tedy podle bible (Genesis) patriarcha Metuzalém dožil?

10) Jak dlouho trval Juriji Gagarinovi jeho oblet Země (čas od startu až do přistání)? 

11) Kolik nezávislých států má Jižní Amerika (ne Panama a závislá území typu Falklandy, Francouzská Guyana apod.)?

12) Kolik nohou má stonožka škvorová žijící i v ČR?

13) Abyste si uvařili čaj u moře, potřebujete dosáhnout 100 st. Celsia, aby vám voda začala vřít. S nadmořskou výškou se ale počet stupňů nutných k varu vody mění. V kolika st. Celsia se vám začne vařit voda na Annapurně (8.091 m.n.m.)?

14) Kdy měl premiéru Rossiniho "Lazebník Sevillský"? 

15) Zkuste odhadnout rozlohu Francie v km2 včetně vodních ploch uvnitř území, když vám prozradíme, že naše Česká republika má 78 865 km2.

16) Jak vysoký je Empire State Building v New Yorku včetně vrcholové antény?

17) Kolik měřila slavná Route 66, která od roku 1926 spojila Chicago s Los Angeles?

18) Tradiční závod v běhu po schodech Empire State Building dá závodníkům zabrat. Kolik schodů musejí zdolat, než se dostanou nejvýše, kam až to po schodech jde? 

19) O kolik mladší než její manžel byla poslední manželka Karla IV. Eliška Pomořanská?

20) Měsíc není placka, má i svá pohoří, nejvyšší z nich se nepříliš originálně jmenuje Montes Alpes a nejvyšší hora neoriginálně Mons Blanc - kolik metrů nad nejnižším bodem Měsíce (těžko říct nad mořem :-)) se vypíná?

21) Vy zdobiví (a hlavně zdobivé) máte jistě nějaké přívěsky či prsteny třeba ze 14karátového zlata. Karát je známka ryzosti a proto např. ve zmíněné ozdobě je 14 dílů ryzího zlata. Ale z kolika? Kolik byste potřebovali karátů, aby váš prsten byl jen zlato a nic než zlato?