Detail článku "MDŽ 2015"

Mezinárodní den žen opět letos připadl na 8.3.

 

Martina V. nás ženy pozvala do strašnických ulic, kam příliš často nezabloudíme, a domluvila nám nedělní prohlídku Trmalovy vily, Vilová 11, Praha 10 - Strašnice.

 

"Trmalova vila je jedním ze čtyř domů - muzeí v Praze. Je ukázkou špičkové vilové architektury první poloviny 20. století, podobně jako Müllerova, Bílkova a Rothmayerova vila. Ze všech těchto čtyř zpřístupněných památek je dům Františka Trmala, významného učitele, pedagoga a školního inspektora, nejstarší.  Projekt byl realizován již v letech 1902-1903 a je vynikající ukázkou série vil a domů, které Jan Kotěra navrhl začátkem 20. století a mezi které dále patří například Fröhlichova vila v Černošicích, Máchova vila v Bechyni či Suchardova vila s ateliérem v Praze." 

 

Vila nebývá běžně veřejnosti přístupná, ale na nás se těšil pan Dr. Oldřich Janota. Jím vedená prohlídka trvala déle než slíbených třicet minut. Nakonec to bylo přes hodinu, pan doktor byl mluvný (zajímavě!)

 

Sraz byl v 16 hod. na stanici metra Strašnická. Pouze jeden východ z metra měl být zárukou, že se najdeme! Bohužel, na opačné straně byla lavička na slunci, takže nám chvíli trvalo, než jsme se všechny sešly.

 

Po prohlídce Trmalovy vily jsme pokračovaly pěšky Strašnicemi ke sportparku Gutovka, kde nám Martina ukázala, co všechno ve skateparku dokážou puboši na koloběžkách, neb se jí to zdálo neuvěřitelné. 

Pak jsme zasedly v místní restauraci, která však byla po slunečném víkendu bohužel vyjedená a personál byl už značně uběhaný. Prostě všechno trvalo strašně dlouho. Na druhou stranu jsme tudíž měly dost času si všechno dopovídat ....

 

S použitím pozvánky Martiny V. zapsala Olina P.