Detail článku "Filipova Huť 2012"

Filipova Huť   19. – 26.02. 2012

Přítomni: Jirka Boháč, Marcela a Petr Köppelovi, Jirka Vytlačil, Michal Čakrt, Martina Vernerová, Petr Misík, Martina Mlýnková, Lilka Sussmannová, Pepa Šípek, Jára Čubr, Venca Krotil, Iva Slabejová, Věra a Laura Hedervari s Jiřím, Alena Svobodová, Ivan Nádeníček, Zdenál Kocábek, Olina a Monička Zemanky, Bráška Zeman, Honza Maňák, Jana Nová, Yveta Panušková, Mary Vytrhlíková, Mirek a Olinka Panuškovi, Pavelek Ďásek a Macík.

 

Zase nám rychle utekl rok a sjeli jsme se na chalupě Ligy Lesní Moudrosti na Filipce. Již v úvodním přihlašování a dohadování se oddělilo zrno od plev v podobě Kamila Šmejkala. Myslím, že velké díky patří Mírovi, že tuto situaci zvládl a zajistil nám pohodu a klid.

V chaloupce nás překvapila nová kuchyně. Ostatně každý rok je tam něco nově vybudováno a to je ku prospěchu věci. Ideální je samozřejmě útulná hospůdka hned naproti, kam někteří chodili přímo v bačkorách.

Počasí bylo rozmanité. Od nádherných slunečních dnů, po mraky a mrholení. To samozřejmě zpestřilo mazání lyží. Zvláště pak dámská sekce Marcela, Olina a Martina M. Děvčata namazala červený vosk, který se již 300 metrů od chalupy ukázal jako špatná volba. Došlo na  klistr, protože kvalita sněhu se měnila před očima. Jenže klistr se nemaže jako máslo na chleba a tak byla celá cesta na Březník olepená a upatlaná, protože čeho je moc, toho je příliš.

Já se nevyhnula pádu na naprosté rovině, když jsem stála a chtěla fotit. Hodila jsem taková záda, že mi foťák udělal šrám na hlavě a já se válela na cestě a nemohla se zvednout. Přátelé, stáří je ponižující. Jeden den byli skoro všichni na pěším výletě, ale namrzlé cesty byly i pro chůzi hrozné.

Večery byly jako obvykle ve znamení zpívání a společenských her. Když jsme byli před 17 lety na Starých Hutích vstoupil tam do dějin hry Scrable Jirka Boháč.  Snažil zbavit písmenka ú a chtěl prosadit slovo scvrkú. Na dotaz, co to je nám řekl, že je to jeho pohlavní úd po sexuálním aktu. Jasně, že jsme mu to neuznali, ale vstoupilo to do historie trasy a slovníčku neuvěřitelných výrazů. Letos se Jirka opět zapojil do hry a vytvořil slovo „úvad.“ Na dotaz, co to je odpověděl bez vteřiny zaváhání: „ To je hned po scvrkú!!!“

Týden na Filipce je pro většinu z nás naprosté odreagování od reality, vyčištění mozku, zábava, smích, radost z toho, že jsme pohromadě a je nám dobře. Sem tam někdo dříve odjel nebo později přijel. Jára se ukázal jako schopný výčepní. Ostřížím zrakem sledoval sklenice a půllitry a neuvěřitelně snadno a rychle nás všechny  namazal.  Honza zase naopak dokázal jedním párem stojících ponožek zasmradit celou chalupu. Ponožky se prosadily i když byly v izolaci mezi okny. Prostě, kvalitní a standardní výkony se jen hrnuly.

A tak si jen musíme přát, abychom se v pohodě a s radostí setkali na Filipce za rok.

Zapsala:  Mary